Wegańskie leniwe z tofu

Dzisiaj coś dla tych, którzy lubią słodkie dania. Leniwe z tofu są alternatywą zwykłych leniwych dla osób, które nie mogą spożywać nabiału. Nie wiem czy ktoś kogo nimi poczęstujecie poczuje z czego są zrobione.

Składniki (1-2 porcje)

  • Kostka tofu naturalnego
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 70 g mąki pszennej (ok. 5-6 łyżek)
  • 50 g maki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • Erytrol do smaku (w zależności od preferencji i dodatków, może być również ksylitol, cukier lub inne słodziwo)
Tofu naturalne z pomarańczą

Przygotowanie

Tofu zmiksuj z sokiem z pomarańczy i erytrolem. Dodaj mąki i zagnieć ciasto, uformuj wałki i pokrój na kawałki. Wrzucaj na wrzątek i gotuj kilka minut.

Proponowane dodatki:

• Jogurt naturalny, jogurt wegański
• Mus ze zmiksowanych owoców, frużelina
• Masło orzechowe i banany
• Cynamon, orzechy włoskie i prażone jabłka

Kaloryczność i wartość odżywcza potrawy będzie zależała od dodatków oraz użytego tofu. 

Całe danie zawiera:

Energia 652 kcal
Białko 31 g
Węglowodany 106 g
Tłuszcz 13 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *