Wegetariańska a’la carbonara

Dzisiaj chciałabym wam przedstawić danie, które jest dla mnie takim comfort food. Dzielnie zastępuje prawdziwą carbonarę na boczku ale nadal nie jest posiłkiem idealnym.

Składniki (około 4 porcje)

• 300 g makaronu
• 1 kostka tofu wędzonego
• 1-2 cebule
• 2-3 ząbki czosnku
• 3 żółtka
• mała śmietanka 30%
• 4 łyżki sera twardego np. parmezanu
• 3 łyżki płatków drożdżowych
• pieprz i sól do smaku
• olej rzepakowy 3 łyżki
• natka pietruszki

Składniki to wegetariańskiej carbonary 2

Przygotowanie

Cebulę i tofu pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i podsmaż jeszcze przez chwilę (UWAGA! Zbyt długo smażony czosnek zrobi się gorzki, dlatego dajemy go pod koniec). W misce wymieszaj starty parmezan, śmietankę, żółtka, płatki drożdżowe i pieprz. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Podsmażone tofu z cebulką i czosnkiem wymieszaj z makaronem. Wlej mieszankę z miski i całość mieszaj na wolnym ogniu tak aby sos zgęstniał ale nie ściął się jak jajecznica. Podawaj posypane natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  1. Jajka przed wybiciem umyj lub sparz
  2. Zwykły makaron możesz zastąpić pełnoziarnistym, z roślin strączkowych np. z ciecierzycy lub innym który lubisz

1 porcja (około 1/4 dania) zawiera:

Energia670 kcal
Białko25 g
Węglowodany63 g
Tłuszcz35 g
Błonnik5,5 g

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *